Blog

Pet načina da prihvatite životnu neizvjesnost

 

06.02.2021 10:19
Slika
Jedna od najgorih stvari za mnoge je suočiti se s neizvjesnošću života. Situacija sa korona virusom nas je pozvala da savladamo ovu važnu životnu lekciju jer nam je pokazala da je samo promjena izvjesna.

Sada svi želimo da vidimo kako će završiti ova priča, želimo da unaprijed znamo kakav će biti kraj. Ali ne može prije što može. Sve se dešava tačno na vrijeme, ni minutu prije ni minutu kasnije. Dok čekamo da saznamo šta se dešava u sljedećem poglavlju života, evo pet načina da se sprijateljimo sa neizvjesnošću:

1) Postanite svjesni da je jedino neizvjesnost izvjesna (uvijek je bilo tako, samo što ponekad imamo iluziju kontrole)

2) Pošto nitko zapravo ne zna šta budućnost donosi, svi se pravimo da znamo i tako se i ponašamo


3) Na jednom nivou, potrebna nam je organizacija i planiranje života, da bi mogli funkcionisati, ali na drugom, onom dubljem nivou, potrebno je osvijestiti da zapravo ne znamo šta će se desiti i da je to savršeno u redu

4) Šta god da budućnost donese, jedino što možemo kontrolisati je kako ćemo mi reagovati na to (s kakvim stavom, mislima i emocijama)

5) Postanite svjesni da je izvjesno da će doći do neke promjene i da je svaka promjena zapravo pozitivna, jer život uvijek ide naprijed a ne nazad.

I zato, svaki put kad nešto planirate i dogovarate, najbolje bi bilo da namignete sami sebi a i drugima, i tako se podsjetite da onaj drugi nivo planiranja nad kojim nemate kontrolu i nad kojim i ne treba da imate kontrolu, jer naš život je vječno povezan sa drugim životima, te se stalno dešavaju savršeno uvremenjene kokreacije sa cijelim Univerzumom.

 

 

 

 

0 0