Blog

Kako se nositi sa manipulatorima?

 

06.03.2021 11:09
Slika
Pođimo od toga da ne možete mijenjati druge, samo možete mijenjati sebe, odnosno način na koji ćete reagovati na manipulaciju.

Bez obzira o kome se radi, da li je u pitanju Vaš partner, roditelj, šef, prijatelj, rođeno dijete, pravi je izazov suočiti se sa tuđom manipulacijom. Posebno je izazovno ako se radi o nama bliskim osobama.

Manipulatori koriste različite strategije kako bi od Vas dobili ono što oni žele, i pri tome ih nije briga kako se Vi osjećate. Kada je Vaš odgovor NE, manipulatori mogu imati različite akcije kojima žele da Vas zaplaše, izazovu osjećaj krivice, stida i neadekvatnosti.

Kao prvo, imajte na umu da svatko ko Vas zaista voli i poštuje, poštovat će i Vaše NE. Vi ako želite možete dati pojašnjenje zašto nešto ne želite ili ne možete, ali i jednostavno NE bez pojašnjenja može biti dovoljno.

Trebate razumijeti da su manipulatori zapravo djeca u tijelu odraslih osoba koja nisu naučila prihvatiti roditeljsko ne, odnosno postavljanje granica.

Također trebate spoznati da njihova sreća nije Vaša odgovornost. Vi ste odgovorni za svoju sreću.

Uspostavljanje granica prema manipulatoru može biti vrlo izazovno, posebno ako se plašite konfrontacije. No, zamislite da je taj manipulator Vaš najveći učitelj koji Vas svaki put uči kako da se zauzmete za sebe i počnete da se volite više. Ako tako posmatrate svog manipulatora, možda Vam bude lakše da ne uzimate k srcu ono što Vam govori, da ne puštate to unutra, nego samo da zamislite kako Vam te njegove/njene riječi lete preko glave, uopšte ne dolaze do Vas. Jer, ne radi se o Vama. Radi se o njima.

Kakve god taktike da koriste, Vi ostanite pri svom čvrstom NE.

Jedna od taktika manipulacije je požurivanje, kada Vam manipulator ne daje vremena da razmislite o sljedećem koraku. Ako je to slučaj, onda bi Vaš odgovor svakako trebao biti NE.

Druga taktika je igranje uloge žrtve, koja im omogučava da se oni osjećaju bolje kad Vas uznemiravaju. To im pomaže da racionaliziraju da ste Vi zapravo zlikovac. Uloga žrtve im omogučava da ne preuzmu odgovornost za svoje ponašanje. To posebno može biti bolno za Vas ako ste veoma empatični ili dopustite da Vam pobude osjećaj krivice ili stida.

Zapamtite da manipulatori iskušavaju razne taktike kako bi dobili od Vas ono što žele. Ako ne upali sa požurivanjem i igranjem uloge žrtve, onda obično prelaze na pregovaranje. Počnu Vam obećavati sve i svašta (oni jako dobro poznaju svoju žrtvu, znaju šta Vam treba da čujete), kako bi dobili ono što žele. No kad Vi uradite “svoj dio” nažalost, ne dobijete ono što su obećali. Pri tome izmisle neke “jako dobre” razloge zbog kojih Vam ne mogu ispuniti obećanje.

Ako i ova taktika ne upali, onda počinje još veće zlostavljanje: prijetnje, nazivanje pogrdnim imenima itd. (sjetite se kako se ponaša dijete koje ne može prihvatiti granicu, počne plakati, bacati se...).

Ova vrsta zlostavljanja može dugo trajati.

Ne puštajte to unutra. Ne objašnjavajte se. Ne izvinjavajte se.

Radite na sebi, jačajte mentalno.

Ako prepoznate da ste u odnosu sa manipulatorom, najbolje bi bilo da odete.

Ako ne možete otići, napravite plan, odredite sebi u kojem momentu ćete moći napustiti odnos, osigurate sebi uvjete, a do tada, ne puštajte uvrede unutra.

Nitko Vas ne može povrijediti osim ako mu Vi to ne dopustite. Osim ako mu Vi ne povjerujete. Budite hrabri i svaki dan povećavajte ljubav prema sebi.

Također razmislite o sljedećem: Zašto Vi to sve dopuštate? I, odakle Vi u takvom odnosu?

Često se dešava da završimo u takvom odnosu jer nam je manipulacija “poznata” i mislimo da je to ljubav. Razmislite, da li je netko od Vaših roditelja bio manipulator?

Ako je, kada pronađemo partnera sa tom karakteristikom, učini nam se da ga poznajemo “100 godina” (zapravo poznajete taj obrazac još od djetinjstva). Naravno, ovdje se radi o nesvjesnim obrascima. Preporučujem da pročitate knjigu Emocionalna ucjena-kako nas drugi manipulišu.

 

 

0 0