Blog

Kako se ne brinuti?

 

06.02.2021 10:13
Slika
Puno je mudrosti i životnog iskustva utkano u narodnu poslovicu “Samo se ne brini”. Možda često dobijete takav savjet od drugih, i onda se zapitate odakle im pravo da vam to govore, i da vas ne podržavaju u vašoj brizi.

Ili možda u sebi pomislite, kako vas ne razumiju, i da zapravo uopšte nisu suosjećajni.

No, ovaj mudri savjet koji obično dobijemo od starijih i iskusnijih od nas sami zapravo predstavlja univerzalnu istinu-da brigom ne mrdamo sa mjesta na kojem smo se našli. I ne samo to, nego progresivno radimo protiv sebe na svim nivoima, počevši od tjelesnog (hormoni stresa koje sami proizvodimo zato što brinemo dodatno oslabljuju naš imunološki sistem) pa do emocionalnog i duhovnog nivoa.


Šta je zapravo briga?

Briga je najgori mogući način na koji koristimo jednu fenomenalnu mogućnost koja je svojstvena samo ljudskim bićima-mogućnost da maštamo. Dok se brinemo, mi zapravo maštamo i fantaziramo o budućnosti o kojoj ništa ne znamo, niti možemo da predvidimo. Dok se brinemo, mi zapravo vizualiziramo sve ono što ne želimo da nam se desi, čega se pribojavamo. Pri tome, u našem tjelu i tjelesnim sistemima aktiviramo iste reakcije kao da nam se to o čemu maštamo već dešava. Dok se brinemo mi zapravo stavljamo fokus na “tamo i onda”, odnosno izlazimo iz “sada i ovdje“ i vrlo brzo sami sebi kreiramo emocionalne reakcije i tjelesne senzacije koje nam ne služe.

Nadam se da vam je sada postalo jasno zašto bi bilo mudro izabrati da se ne brinete bez obzira na situaciju.

Ako ste nakon ovoga odlučili da zaista odustajete od brige, možda se pitate kako da to postignete?

Smatram da je ključno naučiti da se “uhvatite” kad počnete da brinete, odnosno, kada izađete iz sadašnjosti. Kako da naučite da uhvatite svoju misao?
Najbolji način je meditacija. Meditacija je alat koji nam može pomoći da pratimo svoje misli, i da ih osvještavamo. Cilj meditacije je da nakon određenog vremena vježbanja postanemo meditativni u svakodnevnom životu. Na taj način možemo da naučimo i postanemo uvježbani da se “uhvatimo” čim nam naumpadne neka misao koja nam ne služi, te da je automatski i svjesno prekinemo. Kako? Tako što ćete promijeniti kanal. Kao što bi ga trebali promijeniti dok na TV-u gledate neki sadržaj koji vam se ne sviđa. Do vas je da uzmete taj daljinski i da promijenite kanal. Tako isto i epizodu koju ste kreirali u svom umu, čim se uhvatite da idete u neželjenom smjeru. Važno je da primijetite čim neželjena misao dođe (prema nekim istraživanjima u prvih 17 sekundi), jer ako nastavite razmišljati u negativnom smjeru, možete očekivati samo još takvih negativnih misli koje će se nadovezati na postojeće. Prema tome, učinite uslugu i sebi i ljudima oko vas, naučite da meditirate i vježbajte svaki dan da postanete pažljivi svjedok svojih unutarnjih procesa. Vi apsolutno možete da prestanete da se brinete. Pišem iz vlastitog iskustva. Ako sam mogla ja, možete i vi. Sretno!

 

 

 

 

0 0