Blog

Kako i kada oprostiti?

 

04.03.2021 08:32
Slika
Trebamo li uvijek sve oprostiti? Trebamo li zaboraviti? Pođimo od toga da drugoj osobi opraštamo ZBOG SEBE, kako bi se VI oslobodili bijesa i sličnih emocija.

Ako ih se ne oslobodite, Vi zapravo kažnjavate sebe a ne tu osobu koja Vam je načinila štetu. To je kao da Vi popijete otrova a očekujete da druga osoba umre.

Treba li baš uvijek oprostiti?

Zavisi.

U svakom slučaju, oprost je posljednja stvar koju trebate uraditi u odnosu na nešto ili nekoga ko Vas je povrijedio. Prije toga, Vi morate PRORADITI sve što se desilo, pokušati razumijeti kako se to desilo, i tek onda, ako tako odlučite, oprostiti.

Kada vidite da vam jako smetaju posljedice neopraštanja nekome, u tom slučaju svakako trebate poraditi na oprostu.

Ne trebate opraštati nekome ko stalno ponavlja istu grešku.

Svako zaslužuje drugu šansu (ako je to Vaše uvjerenje). Ako možete razumijeti zašto se neko ponašao prema Vama na određen način. Važno je verbalizovati svoju istinu, i otvoreno razgovarati sa osobom koja Vas je povrijedila.

Ponekad je ne oprostiti neka vrsta zaštite, koja Vam omogućava da se sklonite od osobe/a koje su za Vas toksične.

Ako odlučite oprostiti i dati drugu šansu nekome, a ta osoba ponovi svoje ponašanje, onda ste Vi odgovorni za sebe, da ne dozvolite da se to ponovo desi.

Ako ste jednom oprostili, niste dali dozvolu da se to ponovi! Ako netko nastavi da se ponaša na isti način, apsolutno mu ne morate oprostiti.

Ponekad možete oprostiti jer Vam postane jasno da ti ljudi nisu znali bolje. Npr. možda je potrebno da oprostite svojim roditeljima. Shvatite da oni nisu znali bolje i da su oni naslijedili obrasce svojih roditelja koji također nisu znali bolje.

Ponekad možda oprostite i odlučite da ta osoba neće više biti dio Vašeg života. Možete joj/mu to reći, da opraštate, i da odlazite, jer se toksično ponašanje ponavljalo ili da odlazite jer morate da se iscijelite.

Udaljite se od onih kojima nije stalo do Vas.

Da sjedite pored toksičnog dima, udaljili bi se od njega, zar ne?

Možda Vam je za oprost potrebno da dobijete neke odgovore od te osobe. Recite to: “Da bih ti oprostio/la, treba da mi u naredne dvije sedmice/mjesec dana, odgovoriš na neka pitanja…” Ako nakon toga uspijete razumijeti ponašanje te osobe i odlučite oprostiti, podvucite crtu. Nije da ćete zaboraviti na to, nego svjesno izaberite da ne mislite na ono što se desilo, da ne otvarate staru ranu, i više to ne spominjite (npr. ne spominjite to nakon 5, 10 godina, ili kad god se posvađate s tom osobom).

Razmislite, da li možete dati sebi poklon ne vraćanja u prošlost?

 

0 0